I staten sitt tilbod for 2017, er det føreslått å fjerne lammeslaktstilskotet for lam som er klassifisert som O-kvalitet. Om dette vert resultatet, vil det få store konsekvensar for alle som driv med lette sauerasar, herunder villsaubøndene.
I EUROP-systemet som vert nytta for slakteklassifisering, er
E beste og P dårligaste karakter. I tillegg kan ein få – og + på kvar karakter.
I staten sitt forslag, vil ein heretter krevje karakter O+ eller betre for å få
produksjonstilskotet på lammeslakt. Grunngjevinga for dette er WTO-avtalen som
avgrensar kor mange norske lammeslakt som kan få tilskot, og i dag er det fare
for at grensa vert passert. I dag er O den svakaste karakteren som kvalifiserer
til å få tilskotet, som i 2017 er på 500 kr pr slakt.
Å heve lista for kven som kvalifiserer til tilskot høyrest
kanskje ut som ein god ide. Tilskot er ein effektiv måte å styre åtferd og
utvikling i landbruket. Om ein hevar lista, vil ein stimulere til produksjon av
lam med høgare «kvalitet».
Villsaulam på veg til slakt |
Og då kjem vi inn på eit sentralt tema: kva er kvalitet? I EUROP betyr kvalitet kjøtfylde.
Det har ingenting med smak, mørheit eller kjøtstruktur å gjere, eller for den
del dyrevelferd, ope landskap, lokal produksjon og sjølvforsyningsgrad. For
bøndene som driv med gamalnorsk sau, som er den eldste sauerasa vi har her til
lands, er karakteren O eit bra resultat ved slakt, og ein stor del av slakta
dyr hamnar i denne kategorien. Dette gjeld også for dei bøndene som driv
godt, og tap av dette tilskotet vil medføre eit betydeleg økonomisk tap.
Ei av utfordringane når det gjeld klassifisering, er at gamalnorsk
sau, og andre lette sauerasar vert klassifisert i same system som nye store
sauerasar som er avla fram for produsere store kjøtrike slakt. Dei store
muskuløse dyra krev derimot langt betre beiter, og kan ikkje skjøtte kystnære
utmarksareal so godt som gamalnorsk sau; ein jobb dei i dei fleste tilfelle
gjer utan å så mykje som å smake på kraftfôr. Mange vil også hevde at faktisk kvalitet, då tenkjer eg på smak
og møyrheit, er betre på gamalnorsk sau.
Kva kan ein sjå føre seg vil skje om tilskotet for
O-klassifisering fell bort? Då må alle og ein kvar som driv med lette sauerasar
ta eit val. Anten drive som før og tape ein god del pengar. Eller kan dei legge
om drifta. Om ein veljer det siste, er det to ting som utpeikar seg: intensiv
sluttfôring med proteinrikt kraftfôr fram mot slakting eller innkryssing av
andre raser. Om ein veljer det første, vil ein truleg kunne heve ein stor del
av lamma frå O til O+. Estimat eg har fått frå røynde villsaufolk indikerer
150-200 kr i fôrkostnad pr lam. Om dette utløyser tilskot, vert det god butikk.
Dessverre kjem mykje av innhaldet i fôret frå kjelder som ikkje kan reknast som
berekraftige.
Alternativ to er innkryssing av andre tyngre raser som
lettare oppnår god nok kjøtfylde. So lenge ein slaktar alt avkom, og ikkje
marknadsfører kjøtet som villsau, kan dette vere farbar veg for mange. Dessverre
er det å handtere fleire linjer og å halde full oversikt over kva lam som er
hybridar og kva som er reinrasa er ikkje alltid like enkelt, noko som fører til
at mange vel å krysse dette inn på livdyrsida. Det kan få store konsekvensar
for rasa og ikkje minst dyrevelferda. Dei relativt lette og naturlege kroppane
til gamalnorsk sau, er det som gjer at dei nesten aldri har lammevanskar. Dei
er også nøysame og kan produsere fine slakt, sjølv på beiter med lavare
fôrverdi enn det tyngre raser krev. Her kan ein altso ikkje få i både pose og
sekk. Ved å fjerne seg frå desse eigenskapane kan ein ikkje forvente at drifta
skal gå like glatt som i dag.
Klassifisering av lammeslakt dei siste 3 åra på Uksnøya - Om O ikkje lenger er godt nok, vil det for vår drift gi eit tap på rundt 20000 kr i året |
Ein vil altso auke fokuset på å produsere endå større og kraftigare dyr. Sjølv om dette betyr at mindre av fôret er norsk. Sjølv om dette kan bety ei svekka dyrevelferd. Sjølv om norske forbrukarar etterspør mindre kjøtstykkjer, som kan tilberedast utan å be heile storfamilien på besøk.
Ein vil truleg også få ein diskusjon om det er rett at alle
sauerasar skal vurderast etter same mal. Om dei skulle dømmast etter eigne
kritierier, må det på plass ei rasegodkjenning, for det er ikkje godt nok at
kvar og ein skal «melde inn» kva rase ein driv med. Då hadde det nok blitt
mange fleire sauar av gamalnorsk sau over natta!
Enn so lenge får vi berre vente i spenning og håpe at
partane finn ei betre løysing enn å heve grensa til O+. Om det får stå, er det ikkje bra for verken norsk utmarksbruk eller produksjon av norsk mat på norske fôr.
Du kunne jo også konkludere litt på at resultatet for totalleveransen (tonn) ville resultere i enda større overproduksjon gitt at bonden bruker et av alternativene du skisserer. Da er vi like langt eller lengre ang totalleveranse. Koster lite å komme på O+ hvis man er i fare for å miste 500 kr.
SvarSlettHeilt einig i det, og det er sjølvsagt synd at det evt vil skje i stor grad på importert soya.
Slett